Localitatea Stolniceni-Prăjescu este situată pe partea dreaptă a cursului râului Siret, fiind plasată pe drumul județean ce leagă municipiile Roman şi Pașcani.
Biserica cu hramul „Sf. Gheorghe” este ctitorită la 1810 de către marele postelnic Ioan Prăjescu și soția sa Soltana la 8 octombrie, pe vremea mitropolitului Calinic Miclescu. Edificiul este împrejmuit parțial cu zid de piatră. Biserica are intrare prin pritvorul dispus în partea de SV și este compartimentată în mod clasic: naos, pronaos și altar, cu abside laterale în naos și altar. Este construită din cărămidă, fundația și soclul sunt din piatră cu ziduri groase de 1,50m, acoperișul în două ape, cu învelitoare de tablă vopsită. Sub streașină se află o cornișă. Deasupra ușii se află un fronton triunghiular susținut de doi pilaștri cu capiteluri.Turla bisericii, de formă pătrată, este dispusă peste pronaos. Tot aici, peste pridvor se află mormintele ctitorilor. Peste pridvor este dispus și cafasul. Perimetral, în partea superioară, se află două rânduri de cornișe ce despart bolta bisericii de ziduri laterale. Biserica este pictată în tehnica fresco pe toată suprafața acesteia. Catapeteasma are o înălțime de aproximativ 8 metri și este dispusă în linie frântă compusă din cinci rânduri de panouri, dispuse pe verticală.
Cu ocazia lucrărilor de refacere a Sf. Mese din Altar au fost descoperite mai multe fragmente de sf. moaște ale unor sfinți foarte cunoscuți ai Bisericii Ortodoxe.
În timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, bisericii i-a fost distrus turnul clopot, ce se situa pe naos şi bolta centrală, rămânând descoperită până în 1954 când credincioșii parohiei au căutat să restaureze biserica într-un mod sumar în timpul păstoririi preotului Ioan Rusu și al Epitropului Ioan Isachi.
Odată cu venirea preotului Ifrim Mihai în anul 1974, s-a început din 1976 adevărata restaurare aducând biserica în starea ei inițială, refăcându-se bolțile, turnul și o pictură nouă în tehnica fresco în anul 1980. S-au mai executat și alte lucrări, iar în anul 2009 biserica s-a resfinţit de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei cu un sobor de preoți.
În prezent, biserica arată bine și este trecută în lista monumentelor istorice.